Tájékoztatás a talajterhelési díj mértékének változásáról

Felhívom azon lakosok figyelmét, akik a szennyvíz csatornahálózatra ezidáig még nem kötöttek rá, hogy a talajterhelési díj 2012. február 1-től tízszeresére emelkedett, így 1.800 Ft-ot kell fizetni minden egyes elfogyasztott köbméter ivóvíz után.

A környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény 12. §. (3) bekezdése szerint 2012. február 1. napjától a talajterhelési díj egységdíjának a mértéke 120 Ft/m3 összegről 1200 Ft/m3-re emelkedett, így az ettől az időponttól keletkezett szennyvíz után lényegesen magasabb díjat kell fizetni.

A talajterhelési díj mértékét a fogyasztott víz mennyisége, – a meghatározott egységdíj 1200 Ft -, valamint a település közigazgatási területére vonatkozó területérzékenységi szorzó (1,5–ös) határozza meg, így 1.800 Ft talajterhelési díjat kell majd fizetnie annak a fogyasztónak, aki a kiépített csatornahálózatra nem kötött rá.
A talajterhelési díj alapja csökkenthető azzal a mennyiséggel, amelyet a kibocsátó a szennyvíz-tárolójából elszállíttat, és azt számlával igazolja. A talajterhelési díjat a kibocsátónak kell bevallania, és megfizetnie (önadózás) a tárgyévet követő március 31-ig.
Magasabb összegű talajterhelési díjat először  2013. március  31.-én kell majd fizetni a 2012. évben kibocsátott szennyvízmennyiség után.

Javaslom, hogy azon ingatlantulajdonosok, akik a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára még nem kötöttek rá, haladéktalanul kezdeményezzék azt, elsősorban környezetünk védelmében, valamint az anyagi terhek elkerülése végett.

Cserépváralja, 2012. március 14.
Farmosi Zoltán
körjegyző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük