Tájékoztatás a talajterhelési díj mértékének változásáról

Felhívom azon lakosok figyelmét, akik a szennyvíz csatornahálózatra ezidáig még nem kötöttek rá, hogy a talajterhelési díj 2012. február 1-től tízszeresére emelkedett, így 1.800 Ft-ot kell fizetni minden egyes elfogyasztott köbméter ivóvíz után.

A környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény 12. §. (3) bekezdése szerint 2012. február 1. napjától a talajterhelési díj egységdíjának a mértéke 120 Ft/m3 összegről 1200 Ft/m3-re emelkedett, így az ettől az időponttól keletkezett szennyvíz után lényegesen magasabb díjat kell fizetni.

A talajterhelési díj mértékét a fogyasztott víz mennyisége, – a meghatározott egységdíj 1200 Ft -, valamint a település közigazgatási területére vonatkozó területérzékenységi szorzó (1,5–ös) határozza meg, így 1.800 Ft talajterhelési díjat kell majd fizetnie annak a fogyasztónak, aki a kiépített csatornahálózatra nem kötött rá.
A talajterhelési díj alapja csökkenthető azzal a mennyiséggel, amelyet a kibocsátó a szennyvíz-tárolójából elszállíttat, és azt számlával igazolja. A talajterhelési díjat a kibocsátónak kell bevallania, és megfizetnie (önadózás) a tárgyévet követő március 31-ig.
Magasabb összegű talajterhelési díjat először  2013. március  31.-én kell majd fizetni a 2012. évben kibocsátott szennyvízmennyiség után.

Javaslom, hogy azon ingatlantulajdonosok, akik a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára még nem kötöttek rá, haladéktalanul kezdeményezzék azt, elsősorban környezetünk védelmében, valamint az anyagi terhek elkerülése végett.

Cserépváralja, 2012. március 14.
Farmosi Zoltán
körjegyző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.