Faluról

Cserépváraljáról

CSERÉPVÁRALJA

Cserépváralja szép természeti környezetben lévő Bükk-aljai település. 25 km-re található Mezőkövesdtől, valamint Egertől is. Cserépváralja két irányból is megközelíthető, rövid idő alatt elérhető Bogács, Cserépfalu, Mezőkövesd, Eger. A felsorolt települések meglátogatása több napos látni valót biztosít a Bükk-aljára kirándulóknak.

legi_03_nNevezetességei a kaptárkövek, melyek országos viszonylatban a legjelentősebb, a barlanglakásos tájház, mely felszerelésével és használati eszközeivel egy egyedi életformát tükröznek. A. Coburg herceg kastélyának maradványai a török kori kút és kútház valamint a copf stílusú római katolikus kápolna mind a falu szomszédságában megtalálható. A falu fölött emelkedő dombtetőn megtekinthetjük cserépvár romjait és környékét a riolit tufába vájt vermekkel, pincékkel és gabonatárolóval, melynek feltárása az elkövetkező években jelentős mértékben megvalósul.

Néphagyományait a 30 éves múltra visszatekintő aranyminősítésű asszonykórus és gyermek csoport őrzi. Minden évben megrendezésre kerül a „Váraljai Művészeti Napok”, melyen jeles előadóművészek, néptánccsoportok, kórusok mellett festmény, fénykép és helytörténeti kiállítások is láthatók.

A falu nevezetességeinek megtekintése mellett lehetőség van túrázásra, kirándulásra, Bükki Nemzeti Park területén, ahol érinthetjük cserépváralja leglátványosabb természeti értékeit a kaptárköveket. A felszínből kiemelkedő kúpformájú alakzat koráról nem tudni.

cserepvar_legi

A gyalog túrát kedvelők a piros jelezésen juthatnak el Kácsra érintve a csodálatosan szép alsó és felső szorosokat és a szurdok-völgyet. Az önkormányzat 50 férőhelyes Ifjúsági Tábort működtet, ahol nyaranta az ország minden tájáról, sőt külföldről is jönnek településünket és környékünket megismerő diákok és felnőttek, akik kedvelik a csendes vidéki életet és a tiszta egészséges, jó levegőt.

Cserépváralja Község Önkormányzata
Cserépváralja, Alkotmány út 52.
Telefon: (49) 423-893 | Fax: (49) 423-893

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük