Gasztronómia
Krumplis túrós lepény kemencében
Hozzávalók:
1,5 kg liszt
3 dl tej
2 dkg élesztő
cukor
1 tojás
3-4 tojássárgája
10 dkg margarin
1 kg burgonya
2 dl tejföl
25-30 dkg túró
só
őrölt fahéj
Először a kelt tésztát állítjuk össze. 1 dl langyos tejjel, egy kanál cukorral, 2 dkg élesztővel és 3 evőkanálnyi liszttel kovászt készítünk. 2 tojássárgáját 5 dkg cukorral és egy csipetnyi sóval elkeverünk, majd hozzáöntünk 2 dl langyos tejet. 1,5 kg lisztet megszitálunk, hozzáadjuk a kovászt és a tejes keveréket. Addig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz a tészta, majd hozzáöntünk 6 dkg olvasztott margarint, s azzal szintén jól eldolgozzuk. Langyos helyen megkelesztjük. Közben elkészíthetjük a tölteléket. 1 kg burgonyát megfőzünk, megtisztítunk és áttörünk. Miután kihűlt, elkeverjük 2 dl tejföllel, 1 tojással, ízlés szerinti mennyiségű cukorral és 25-30 dkg túróval. A megkelt tésztát elnyújtjuk egy (margarinnal kikent) tepsi aljában, ráöntjük a tölteléket, és rászórjuk az összekevert cukrozott őrölt fahéjat. – lehetőség szerint kemencében – megsütjük. Sütés után szeletekre vágjuk és a tészta alját olvasztott margarinnal be kenjük.
Cserépváraljai húsleves
Hozzávalók:
1 db csirke
200 g sertéscomb
120 g vegyes zöldség
120 g gomba
10 g fokhagyma
4 adag lángostészta
ízlés szerint só, szemes bors, szerecsendió
Elkészítés:
A húsokból, zöldségekből jó fűszeres húslevest készítünk. A főtt húsokat és zöldségeket feldarabolva cserépkorsókba tesszük. Rámerjük a levest, majd a cserépkorsók száját nyers lángostésztával lefedjük. Forró sütőben megsütjük.