Bemutatkozás

Cserépváralja község címere a település főbb jellegzetességeit kiemelve, azokat lehetőleg minél nagyobb számban igyekszik a címerpajzson felvonultatni.

A pajzsmező  felső részében a zöld dombon álló ezüst kéttornyú vár, az úgynevezett beszélő címerekre jellemző módon a község nevében is szereplő cserépvárra, és ezzel a település múltjára utal, míg a alsó zöld színű pajzsmezőben megjelenített modern stílusú templom a jelent, a falu mai arculatát ábrázolja.

A magyarországi községi címerek szinte elengedhetetlen részének tekintett, a mezőgazdasági tevékenység valamely ágára utaló növény, vagy eszköz ábrázolása természetesen Cserépváralja címerében is helyet kapott. A vár mellett két oldalon egy-egy arany szőlőfürt a szinte összes magyar falu határában folytatott szőlőtermesztést, borászatot jeleníti meg.

Cserépváralja Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Bükki Nemzeti Park határán, Miskolctól kb. 50 kilométerre, Egertől 25 km-re található. Lélekszáma 500 fő körüli. A legközelebbi vár: Mezőkövesd (18 km).

Cserépváralja a Mátra-Bükk kiemelt üdülőkörzetébe tartozik. Kiemelt értéket képvisel a cserépváraljai Kő-völgy. A Bükki település talán legnagyobb értéke a magasfokú  esztétikai élményt nyújtó tájkép. A „kövek” vonulata, a mély szurdokvölgyek, a fennsík hullámos felszíneivel, hegyi rétjeivel, hatalmas erdőségeivel, bővízű patakjaival napjainkban már nemcsak a hazai, de a nemzetközi turizmust is vonzza e területre.