Bükkalja Tájegységi Értéktár Bizottság alakuló ülése 2017

2017.02.23-án Felsőtárkányban került megrendezésre a Bükkalja Tájegységi Értéktár Bizottság alakuló ülése, melyen Cserépváralja polgármestere mellett a többi érintett település vezetői vettek részt. A bizottság célja számba venni és dokumentálni a Hungarikumok Gyűjteményébe bekerült ” Kaptárkövek és a bükkaljai kőkúltúra” értékeit, elősegíteni fennmaradásukat és védelmüket, gondoskodni az összegyűjtött értékek közkinccsé tételéről és a szélesebb körben való megismertetésükről. További feladata meglátni és megláttatni a helyi közösségek értékeit, azok tudatosítása, számbavétele és védelmének biztosítása.
A megnyitón köszöntőt mondott Rónai Kálmánné a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.
Majd Havasi Norbert a Kaptárkő Egyesület elnöke ismertette az egyesület szakmai tevékenységét.
Végül Baráz Csaba, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Természetismereti és Oktatási Osztályának osztályvezetőjének előadásában a Hungarikummá nyílvánított bükkaljai kőkultúra értékei kerültek áttekintésre.
Az ülés végén a települések vezetői aláírták azt a nyilatkozatot, melyben egyetértenek a bizottság létrehozásával és a továbbiakban tájékoztatják a település képviselőtestületét és az ezzel kapcsolatos határozati javaslatot a közgyűlés elé terjesztik.